Sparetips der er gratis at indføre i køkkener, restauranter, kantiner osv.
FlexMeter har gennemført hundreder af Fang Fråserne, der finder strømfrås i professionelle køkkener. Og, i samarbejde med blandt andet Teknologisk Institut har vi lavet en række tests for at finde besparelser på energiforbruget i professionelle køkkener.
Vi har samlet nogle af de bedste råd her – men, vi vil gerne udbygge listen! Så send dit gode råd til info@flexmeter.dk.
Gode råd der ikke koster noget at indføre
”Tomgangs forbrug”
Det forbrug der finder sted uden for arbejdstid skal minimeres til det absolut nødvendige som f.eks. køl & frys. Vores råd er at gå en tur i køkkenet uden for almindelig arbejdstid. Er der noget der brummer, summer, larmer osv. – så bruger det sikkert også strøm.
”ESG-screening” finder højt tomgangsforbrug. Det er ikke en total analyse som Fang Fråserne, men hjælper med at konstatere om der er behov for en dybere forbrugsanalyse.
Korrekte temperaturer
At producere kulde & varme er en af de absolut største udgifter, og især hvis der produceres begge dele samtidig kan man med få justeringer nedbringe energiforbruget væsentligt.
Tips:
- Er temperaturen i kølerum , køleskabe og frysere korrekt indstillet? Merforbrug pr. grad udstyret er fejlindstillet er ca. 3-7%
- Er kølerummet er indrettet så at varer er hævet over gulvet? Forbruget stiger med ca. 7% hvis ikke der er tilstrækkelig cirkulation i kølerummet.
- Korrekt brug af udstyret. F.eks. bruger ét blæstkøleskab lige så meget strøm som ca. 16m2 kølerum.
Alternativ menu
Igen, med udgangspunkt i at kulde og varme er noget af de største energislugere i industrikøkkener, kan det overvejes at:
- Skære ned på antallet af varme retter. Eventuelt én eller flere dage om ugen med lutter kolde retter.
- Færre varme retter i buffeten, hvorved antallet af varmeplader reduceres.
- Brug råvarer der kræver kortere tilberedningstid, hvorved energiforbruget reduceres.
I Fang Fråserne, som FlexMeter udfører i samarbejde med energirådgivere med dyb indsigt i branchen, er fokus på besparelser der ikke koster noget at indføre, hvorfor effekten sker straks, og tilbagebetalingstiden på et Fang Fråserne forløb typisk er under ét år.
Ifølge undersøgelser er der alene på korrekt justering af køl & frost enorme besparelser at finde. I samarbejde med blandt andet Teknologisk Institut, har vi deltaget i.
Læs mere her: https://elforsk.dk/nyheder/restauranter-skal-lave-laekker-mad-med-lavere-energiforbrug